background

Aktuelnosti u savezu

IN MEMORIAM - DR. WERNER LUTHGEN

Poštovan članice i cijenjeni uzgajivači,

u ime Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH želim da izrazim svoje žaljenje povodom iznenadne smrti velikog prijatelja našeg Saveza Dr. Wernera Luthgena.
Iako možda je većini Vas nepoznat , onima koji su predstavljali naš Savez na Skupštinama EE Saveza je bio vrlo dobar poznanik i prijatelj , koji je prvi našem Savezu pružio ruku prijateljstva i svoju pomoć , kako bi smo postali ravnopravna članica te velike porodice. 
Bio je veliki poznavalac sitnih životinja, koji je svoje znanje vrlo rado dijelio sa ostlim zaljubljenicima i uzgajivačima .
Svijet uzgajatelja i ljubitelja sitnih životinja izgubio je jednog velikog čovjeka , a prije svega prijatelja našeg Saveza.

Stoga , dužnost nam je da odamo svako na svoj način veliku počast našem dragom Dr.Werneru Luthgenu na njegovom zadnjem putu i nadi da je otišao na bolje mjesto.

Neka počiva u miru.

R.I.P Dr. WERNER LUTHGEN

 

 image14.jpg - 12.27 Kb

 
POJAVA PTIČIJEG GRIPA U BiH

Poštovani i cijenjeni uzgajivači,

kako Vam je svima vjerovatno poznato iz medija, u Prijedoru je došlo do pojave AVIARNE INFLUNCE podtipa "H5" ili ptičijeg gripa. Ovo je , nakon što se ista pojavila u skoro svim zemljama europe , prvi zabilježen slučaj u BiH.
Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH , savjetuje uzgajivačima , kao i građanima u BiH koji imaju živinu , da iste drže u zatvorenim prostorijam i onemoguće kontakt sa divljim pticama, dok se zvanično ne proglasi od nadležnih institucija da je opasnost od zaraze virusom prošla.
Ovim putem napominjemo , da nema zabilježenih slučajeva prelaska virusa sa ptica na čovjeka , ali moramo napomenuti da ovaj virus izaziva velike ekonomske štete za domaćinstva.

Savez će Vas u svakom slučaju obavještavati o toku ptičije gripe i po potrebi o nužnim preventivnim mjerama , ali isto tako ćemo Vas obavijestiti kada prođe opasnost od ptičije gripe , a naši doktori veterine će pomno sve pratiti i prikupljati informacije, koje ćemo Vama dalje proslijeđivati i molimo Vas da sva Udruženja, članice Saveza proslijede dalje sve informacije vezane za ptičiji grip svojim članovima.

Vaš Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH

 
III SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Poštovane članice,

u subotu 11.02.2017 godine , u prostorijama Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj, sa početkom u 13.00 sati, održana je III redovna sjednica Upravnog odbora Saveza.
Trećoj redovnoj sjednici su prisustvovali svi članovi UO što je rezultiralo jednom veoma kvalitetnom , konstruktivnom i prije svega sjednicom na kojoj su definisani jasni ciljevi budućeg rada ovog saziva UO , ali i svih ostalih koji sudjeluju direktno ili indirektno u radu Saveza.
Kratak osvrt je dat na sjednice odbora koji su održani prošle godine u septembru mjesecu i kroz analizu istih doneseni su konkretni i jasni zadaci koji će biti proslijeđeni predsjednicima odbora.
Upravni odbor je donio i odredio slijedeće rokove:

- Godišnja Skupština Saveza 30.04.2017 godine TEŠANJ 
- Konkurs za najuspješnije Udruženje i izlagače do 15.04.2017.
- Termini za održavanje izložbi u sezoni 2017/2018 do 15.04.2017.
- Tekstovi za Uzgajivač br.17 do 09.04.2017.
- Sjednice odbora Saveza 02.04.2017. SARAJEVO

Ono što je za pohvalu, Upravni odbor je potvrdio zahtjev Udruženja "COLUMBA" Ljubuški za organizaciju IX Državne izložbe Saveza , koja bi trebala biti održana od 08.12.-10.12.2017. Ovaj zahtjev treba da potvrdi Skupština Saveza. 
Pored navedenog, sa ponosom , to mogu slobodno reći , odobreni su zahtjevi za Udruženja iz Maglaja i Laktaša za pristupanje Savezu , a i ovo treba da odobri Skupština Saveza.
Kako vidimo iz niza ovih informacija , treća sjednica je bila veoma uspješna , a ono što je bilo vidljivo je neosporna kolegijalnost i sloga među članovima UO , na čelu sa predsjednikom Saveza i predsjednikom Skupštine.
Mi se nadamo da će se rad vodeće strukture nastaviti još većim i jačim kontinuitetom.
Sjednica je sa radom završila u 16.15 sati.

Vaš Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH