background

Aktuelnosti u savezu

Internacionalni sudijski seminar za sekcije golubara i peradara

INTERNACIONALNI SUDIJSKI SEMINAR ZA SEKCIJE

GOLUBARA I PERADARA

*TREVISO ITALIJA OD 26 -28.09.2014 GODINE*

U okviru redovnog programa Europskog Saveza (EE) , ove godine će se u periodu od 26 - 28.09.2014 godine , u Trevisu (Italija) održati sudijski seminar sekcije golubara i peradara.
Na ovom seminaru učestvuju sve članice EE saveza , a koje su uključene u pomenute sekcije. 
Prijave za ovaj seminar su u toku i trebaju se u što kraćem završiti , kako bi se moglo blagovremeno pristupiti rezervaciji smještaja.
Za sve dodatne informacije se obratite na telefone koje možete naći na ovoj stranici.

Tehnički sekretar Saveza BiH -Dedić Sanel

 
Europski standard za perad

Standard komisija za perad EE saveza je dala prijedlog za izradu Europskog standarda za perad.

O ovom prijedlogu se odlučivalo na zasjedanju sekcije peradara EE saveza na skupštini EE-a, 30.05.2014.godine u Sarajevu.

Delegati, delegirani ispred svojih Saveza za sekciju peradara, iz svih zemalja Europe i balkanskog regiona , koji su prisustvovali ovom zasjedanju sekcije su odlučivali o ovom prijedlogu.

Pošto je prijedlog iznešen delegatima, pristupilo se glasanju o istom. Poslije završenog glasanja , prijedlog je jednoglasno usvojen , bez izmjena i dopuna.

Poslije 76 godina postojanja EE saveza , ovo je , može se slobodno reći, historijski momenat , jer je ovaj prijedlog bio mnogo puta bezuspješno iznijet na sjednicama sekcije peradara EE saveza , ali je ovo prvi put da je takav prijedlog i usvojen.

Od 1997 godine  u okvirima EE saveza , sekcija peradara , postojao je Europski standard za perad , koji je primjenjivan samo na velikim Europskim izložbama (Europaschau) , a koje se održavaju svake tri godine. Sada , poslije usvajanja prijedloga izrade novog Europskog standarda za perad , nećemo govoriti samo o standardu za velike Europske izložbe , već govorimo o standardu koji će se primjenjivati na svim izložbama u Europi , od velikih do najmanjih , bez obzira da li se izlaže 100 ili 10.000 životinja.

 
Ramazanska čestitka

SVIM  UZGAJIVAČIMA  SITNIH ŽIVOTINJA  U  BOSNI I HERCEGOVINI I SVIJETU ,  ISLAMSKE VJEROISPOVIJESTI ,  ŽELIMO DA PROVEDU PREDSTOJEĆE  RAMAZANSKE  DANE  POD  OKRILJEM  SABURA  I  BOŽIJE  MILOSTI ,  DA GA  ISPRATE  UZ  POMOĆ  BOŽIJU  U  BLAGOSTANJU ,  ZDRAVLJU  ,  LJUBAVI  I  MIRU  SA  SVOJIM  NAJMILIJIMA.

 Predsjednik  Saveza BiH

                                                                 Edin Jabandžić dipl.oec