background

Aktuelnosti u savezu

PLANA RADA SAVEZA 2017 GODINA

Poštovane članice i cijenjeni uzgajivači,

Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH je shodno odlukama donesenim na sjednici Upravnog odbora od 11.02.2017 godine u Tešnju , donio sllijedeći ktratkoročni plan rada:

 

02.04. KONFERENCIJA SUDIJSKOG ODBORA -SARAJEVO
02.04. SJEDNICE ODBORA SAVEZA -SARAJEVO

30.04. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA SAVEZA -TEŠANJ

24.05. -28.05.2017. SKUŠTINA EE SAVEZA EGER MAĐARSKA

 

Molim sve članice Saveza da sebi u kalendar obaveza uvrste ove datume , jer je neophodno da se na sjednicama odbora i Skupštine Saveza pojavimo u što većem broju i bez nekih suvišnih izgovora , jer Savez će ubuduće tražiti od svih članica maksimalnu profesionalnost i ozbiljnost u njihovom radu.
Za Skupštinu Saveza, svi predsjednici društava koje su članice Saveza će biti pozvani na posebnu sjednicu , a o dnevnom redu će biti blagovremeno obaviješteni.

 

Vaš Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH

 

 

 
IN MEMORIAM - DR. WERNER LUTHGEN

Poštovan članice i cijenjeni uzgajivači,

u ime Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH želim da izrazim svoje žaljenje povodom iznenadne smrti velikog prijatelja našeg Saveza Dr. Wernera Luthgena.
Iako možda je većini Vas nepoznat , onima koji su predstavljali naš Savez na Skupštinama EE Saveza je bio vrlo dobar poznanik i prijatelj , koji je prvi našem Savezu pružio ruku prijateljstva i svoju pomoć , kako bi smo postali ravnopravna članica te velike porodice. 
Bio je veliki poznavalac sitnih životinja, koji je svoje znanje vrlo rado dijelio sa ostlim zaljubljenicima i uzgajivačima .
Svijet uzgajatelja i ljubitelja sitnih životinja izgubio je jednog velikog čovjeka , a prije svega prijatelja našeg Saveza.

Stoga , dužnost nam je da odamo svako na svoj način veliku počast našem dragom Dr.Werneru Luthgenu na njegovom zadnjem putu i nadi da je otišao na bolje mjesto.

Neka počiva u miru.

R.I.P Dr. WERNER LUTHGEN

 

 image14.jpg - 12.27 Kb

 
POJAVA PTIČIJEG GRIPA U BiH

Poštovani i cijenjeni uzgajivači,

kako Vam je svima vjerovatno poznato iz medija, u Prijedoru je došlo do pojave AVIARNE INFLUNCE podtipa "H5" ili ptičijeg gripa. Ovo je , nakon što se ista pojavila u skoro svim zemljama europe , prvi zabilježen slučaj u BiH.
Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH , savjetuje uzgajivačima , kao i građanima u BiH koji imaju živinu , da iste drže u zatvorenim prostorijam i onemoguće kontakt sa divljim pticama, dok se zvanično ne proglasi od nadležnih institucija da je opasnost od zaraze virusom prošla.
Ovim putem napominjemo , da nema zabilježenih slučajeva prelaska virusa sa ptica na čovjeka , ali moramo napomenuti da ovaj virus izaziva velike ekonomske štete za domaćinstva.

Savez će Vas u svakom slučaju obavještavati o toku ptičije gripe i po potrebi o nužnim preventivnim mjerama , ali isto tako ćemo Vas obavijestiti kada prođe opasnost od ptičije gripe , a naši doktori veterine će pomno sve pratiti i prikupljati informacije, koje ćemo Vama dalje proslijeđivati i molimo Vas da sva Udruženja, članice Saveza proslijede dalje sve informacije vezane za ptičiji grip svojim članovima.

Vaš Savez za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH