background

Aktuelnosti u savezu

Bajramska čestitka

U ime Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH ,svim uzgajivačima sitnih životinja u BiH i inostranstvu, islamske vjeroispovijesti, želimo da provedu bajramske dane u blagostanju, zdravlju, veselju i sa svojim najmilijim.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Predsjednik Saveza BiH
Edin Jabandžić, dipl.ecc.

 
"Dobojski Odgajivač"-Historija je počela

DRUŠTVO  ZA  UZGOJ  I  ZAŠTITU  SITNIH  ŽIVOTINJA  „DOBOJSKI  ODGAJIVAČ“

/TAMO GDJE JE HISTORIJA POČELA/


Doboj. Grad koji mirno počiva na tri rijeke u zanosu svojih bezbrojnih ljepota. Kada pričamo o ovome gradu, pričamo o historiji , kulturi , umjetnosti i sportu. Mnoga blaga krije ovaj mali gradić.

Jedno od tih blaga je i Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „DOBOJSKI ODGAJIVAČ“. Ovo društvo okuplja velike zaljubljenike u uzgoj i zaštitu sitnih životninja. Da se vratimo sada malo u prošlost i da čujemo šta nam ona kaže ovome društvu.  Većina ovih zaljubljenika su tada bili , da kažemo univerzalni uzgajivači , koji su uzgajali : golubove , štigliće , grlice , papigice-tigrice itd.

Prvi razgovori oko osnivanja društva vodili su se davne 1963 godine u Doboju. Nažalost , u tim prvim koracima ka osnivanju nije se uspjelo doći do zajedničkog stava. Ipak i pored svih nesuglasica nije se odustajalo od formiranja ovog društva i rad na osnivanju se nastavio , da bi konačno 12 januara 1981 godine bilo formirano SPORTSKO DRUŠTVO ZA ODGOJ SITNIH ŽIVOTINJA „DOBOJ 81“ , što je predstavljalo klasično udruženje uzgajivača golubova , kunića i peradi. Za prvog predsjednika ovog društva imenovan je Mirko Lončar. Rad ovog društva u početnoj svojoj fazi je imao veoma mali broj članova –uzgajivača , jer je ovj tip društva sa svojim sadržajem bio nedovoljno zastupljen na ovadšnjim prostorima. S vremenom je ipak došlo do velike ekspanzije i uključenja velikog broja novih članova-uzgajivača.

 
Internacionalni sudijski seminar za sekcije golubara i peradara

INTERNACIONALNI SUDIJSKI SEMINAR ZA SEKCIJE

GOLUBARA I PERADARA

*TREVISO ITALIJA OD 26 -28.09.2014 GODINE*

U okviru redovnog programa Europskog Saveza (EE) , ove godine će se u periodu od 26 - 28.09.2014 godine , u Trevisu (Italija) održati sudijski seminar sekcije golubara i peradara.
Na ovom seminaru učestvuju sve članice EE saveza , a koje su uključene u pomenute sekcije. 
Prijave za ovaj seminar su u toku i trebaju se u što kraćem završiti , kako bi se moglo blagovremeno pristupiti rezervaciji smještaja.
Za sve dodatne informacije se obratite na telefone koje možete naći na ovoj stranici.

Tehnički sekretar Saveza BiH -Dedić Sanel