background

Aktuelnosti u savezu

POZIVNICA UDRUGE MALIH ŽIVOTINJA BJELOVAR
12.DRŽAVNA IZLOŽBA MLADOG UZGOJA SITNIH ŽIVOTINJA
GUDOVAC-BJELOVAR 30.09. -02.10.2016 GODINE
 
 

Poštovani kolege uzgajatelji,

čast nam je pozvati Vas na 12. državnu izložbu mladog uzgoja malih životinja, koja će se održati od 30.09. do 02.10.2016. na sajamskom prostoru u Gudovcu pored Bjelovara.

Ovim prilikom Vas obavještavamo, kako će kuniće suditi dva njemačka suca, Thomas Wagner i Nils Rapp, sa zavidnim znanjem i referencama. Za njih se može reći kako su među najboljim sucima za kuniće u Njemačkoj.

Zato Vas pozivamo da prijavite kuniće, ali i ostale male životinje te pozivete prijatelje uzgajatelje i sudjelujete na ovoj izložbi!

U petak nakon ocjenjivanja bit će organiziran seminar za uzgajatelje kunića, pa svi mogu pripremiti pitanja koja ih zanimaju.

Za prijave sudjelovanja na seminaru kontaktirati:

Dražen Biličić, 091/798-9869, tajnik udruge.

Svi ste dobrodošli!

Udruga "Mali uzgajatelj"
Bjelovar

 

 
BOSANSKA DUBICA I DUBIČKI PREVRTAČ GOLUB I MJESTO EUROPSKIH ŠAMPIONA

Kada pomenemo Bosansku Dubicu , za nju vežemo mnoge historijske trenutke Bosne i Hercegovine , kao i naravno prirodne ljepote.
Sada već unazad dvije godine , Dubica je poznata i po vrsnim uzgajivačima sitnih životinja , a posebno golubova. Ozbiljan pristup uzgoju , profesionalnost i prije svega ljubav prema ovom hobiju , doveli su do rađanja nove bosanskohercegovačke pasmine goluba –DUBIČKOG PREVRTAČA.
Uzgajivači ove pasmine veoma brzo su napredovali i uz pomoć gospodina Mitraković Đure , sadašnjeg predsjednika Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH , a tadašnjeg predsjednika Standard komisije , izrađen je radni Standard , koji je veoma brzo dobio svoju finalnu verziju i priznanje ove pasmine 2014 godine.
Naravno , cilj ovih uzgajivača nije se zaustavio samo na bosanskom tlu , oni su posezali za Europskim priznanjem ove pasmine , što se dogodilo 2015 godine na Europskoj izložbi u Metz-u , iako se čeka još zvanična potvrda Stanadard komisije EE Saveza , koja ima sitne primjedbe na standard , a koje su već otklonjene i dostavljene ovoj komisiji , te se nadamo i njihovoj brzoj pismenoj potvrdi priznanaj DUBIČKOG PREVRTAČA u EE Savezu.
Azur Mujagić je na ovoj Europskoj izložbi dobio i prvog Europskog šampiona ove pasmine što je veliki uspjeh za uzgajivače , ali naravno i za Savez. Samo nekoliko mjeseci kasnije na prvoj Europskoj izložbi Balkanskih rasa u Sofiji , gospođa Mesić Sedžida je dobila drugog Europskog šampiona , a mi se iskreno nadamo da će ovi uzgajivači osvojiti još mnogo Europskih titula.
Sve ove gore navedene činjenice bile su razlog da se uputimo u posjetu uzgajivačima Dubičkog prevrtača , što je učinio predsjednika Saveza sa svojim saradnicima.
Predsjednik Saveza BiH Đuro Mitraković sa svojim saradnicima Edinom Jabandžićem, Adnanom Mujićem i Goranom Kuzmanovićem posjetio je uzgajivače Dubičkog prevrtača u Dubici 06.08.2016 godine.
Prvo smo posjetili našeg domaćina Azura Mujagića, a poslije njega smo obišli Emila Mesića, Duška Ranilovića, Mišu Dženađiju, Ahmeta Topića, Saju Krivdića i Seada Krivdića.
Prije svega ugodno smo iznenađeni brojem golubova koji se na tom područiju uzgaja jer on prelazi svakako cifru od nekoliko hiljada, što ovu rasu svrstava među najmasivnije rase u BiH.
Pričano je i o kvalitetu gdje je podcrtano da se treba i dalje raditi na selekciji i da određene anomalije koje su uočene se pokušaju izbaciti.
Pokrenuta je incjativa da se izvrši i registracija Udruženja u ovom gradu jer je velika šteta da ovaj broj golubova i broj uzgajivača nemaju svoje vlastito udruženje koje će ih na adekvatan način predstavljati kako u BiH tako i u inostranstvu.
Nadamo se da će posjeta delagcije Saveza BiH biti dodatni motiv za realizaciju zacrtanih ciljeva koji stoje pred ovim uzgajivačima.

 

 
II SJEDNICA UO TEŠANJ 04.09.2016 GODINA

                       

        P O Z I V N I C A

 

/NA II REDOVNU SJEDNICU UPRAVNOG ODBORA /

 

                                 SAVEZA ZA UZGOJ I ZAŠTITU SITNIH ŽIVOTINJA U BiH

 

ZAKAZANA ZA : 04.09.2016 godine u TEŠNJU

 

Ovim putem Vas pozivam da prisustvujete II Redovnoj sjednici Upravnog odbora Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH. Sjednica će se održati u prostorijama Udruženja Tešanj, dana 04.09. 2016 godine sa početkom u 11.00 sati.

 

Prijedlog dnevnog reda :

 


        1.POZDRAVNA RIJEČ PREDSJEDNIKA SAVEZA I UPRAVNOG ODBORA
        2.USVAJANJE ZAPISNIKA SA PREDHODNE SJEDNICE
        3.SEKRETAR SAVEZA      

          a)      POTVRĐIVANJE SMJENE HARISA IBRIŠIMOVIĆA 

          b)     IMENOVANJE SANELA DEDIĆA

        4. SUDIJSKI SEMINAR SURSEE  

          a)      PREZENTACIJA SAVEZA ZA SEMINAR 2020 GODINE

          b)     PROGLAŠENJE MITRAKOVIĆ ĐURE ZA ESGI


       5.STATUT SAVEZA –PREZENTACIJA IZMJENA I DOPUNA ISTOG
       6.POTPISNICI ZA FINASIJSKE TRANSAKCIJE 

          a)      ODLUKA O IMENOVANJU POTPISNIKA NALOGA ZA FINANSIJSKE TRANSAKCIJE

       7.IZVJEŠTAJ O NARUDŽBI PRSTENOVA ZA 2016 GODINU
       8. FINANSIJSKI  PLAN SAVEZA ZA 2017 GODINU

         (PREGLED PRIHODA I RASHODA)

     10.SJEDNICE ODBORA SAVEZA 25.09.2016 GODINA -DISKUSIJA
     11.ORGANIZACIJA VIII DRŽAVNE IZLOŽBE U ZENICI

          a)      IZVJEŠTAJ GOSPODINA HASANA SOFTIĆA O PRIPREMAMA

     12.IZRADA UZGAJIVAČA BR.16 (MATERIJALI,SPONZORI)
     13.KALENDAR IZLOŽBI ZA SEZONU 2016/2017 GODINU
     14.PRISTIGLA POŠTA
     15.RAZNO

           a)      OBAVEZE UDRUŽENJA ORAŠJE I  SANSKI MOST

 

                                                                          

                                                                            Predsjednik Upravnog odbora Sveza BiH

 

                                                                                              Đuro Mitraković