Zenički prevrtač

 

Historija

Grupa zaljubljenika i stručnjaka za uzgoj golubova iz Zenice, krajem osamdesetih godina stvorila je novu rasu goluba. Veoma atraktivnog izgleda sa naglašenim letom i prevrtanjem u zraku. Zenički prevrtač se od 1996. godine, uz njegov radni standard, počeo pojavljivati na izložbama širom Bosne i Hercegovine. A 2002. godine na 17. međunarodnoj izložbi sitnih životinja u Zenici, priznat je standard ovog goluba.

Zenički prevrtač je nastao ukštanjem orijentalnog, zagrebačkog, sarajevskog i bačkog prevrtača, te lokalnog goluba. Sa obzirom da ima dosta ličnosti sa orijentalnim prevrtačem i prevrtanje u zraku mu je dosta slično ovoj vrsti goluba. Specifičnost zeničkog prevrtača je u tome što prilikom postizanja velikih visina i kod povratka vrši prevrtanje. Golub se prevrće na leđa praveći veliki broj premeta koje završava sjedanjem na rep i poslije toga ponovo se vraća svome jatu u letu.

 

 

Standard

Opšti izgled: Golub je srednjeg rasta, nešto sitniji od goluba uličara, skladnih proporcija dobro razvijenih grudi, blago isturenih napred.
Živahne je prirode i spada u grupu srednjokljunih letača prevrtača.
Karakteristika ove rase je da nosi krila ispod repa, koja se ne dodiruju što čini skladnu cjelinu u vizuelnom smislu.

Glava: Nešto manja, sitnija od glave Orijentalnog prevrtača, sa malom zaravni na tjemenu, bez uglova – ispupčenja, sa lijepo zasvođenim čelom koje prati liniju kljuna.

Oči: Krupne, bijele boje, očne ringle su malo naglašene, jednostruke i svijetle boje (toleriše se pojava tankih žilica u uglovima očiju).

Kljun: Nešto kraći od srednje dužine, u korijenu prilično jak, malo povijen na dole prati liniju čela, svijetle boje, dok je kod plavih, plavokovanih, vugastih i crnih, moguća pojava piktne na kljunu (nešto tamniji kljun) ali su cjenjeniji primjerci sa svijetlijim kljunom. Nosnice su nenaglašene.

Vrat: Srednje dužine, kod glave nešto tanji tako da lijepo (zvonasto) naliježe na trup, i u gornjem dijelu je sasvim malo povijen unazad.

Grudi: Dosta dobro razvijene, zaobljene i blago isturene naprijed.

Leđa: Nešto kraće dužine, prilično široka, malo ulegnuta (sedlasta bez uglova).

Krila: Dobro razvijena, opuštena (drže ih ispod repa) ne dodiruju se međusobno i ne dodiruju podlogu, neznatno su kraća od repa sa jakim i dobro razvijenim letnim perima.

Rep: Srednje širine (širine prsa) sa 12–16 pera, dobro razvijenih, koji u odnosu na tijelo (leđa) čini ugao od 30–50 stepeni. Poželjan je zaobljen rep koji se od korijena lagano širi i izgleda malo lepezasto, dok se toleriše malo uži i malo zbijeniji rep.

Noge: Nešto kraće od srednje visine, široko postavljene i crvene boje, dok je boja noktiju u korelaciji sa bojom kljuna. Pojava operjanosti unutarnjeg dijela nogu je dozvoljena.

Perje: Čvrsto, gusto, dobro priljubljeno uz tijelo sa naglašenim sjajem.

Boje: Gaje se u svim standardnim bojama: crna, žuta, crvena, vugasta, plava sa crnim prugama, kovana u svim bojama, siva sa i bez pruga i sve su boje intenzivne.

Veće greške: Neskladno (izduženo) tijelo, uska izdužena glava, uska i duga leđa, nošenje krila na repu, dugačak, tanak, špicast i usađen kljun (ulegnuće između kljuna i čela), drvenasto perje, dok je pojava kape i žutih očiju greška za diskvalifikaciju, žute i crvene obočnice, suviše kratke ili suviše duge noge.

Manje greške: Robusno tijelo, nešto kraći i uži rep, slabije razvijena letna pera, malo rozkaste oči, olukast ili zasvođen rep (vilo pero nije greška ako je fino formirano i nalazi se u sredini repa).

 

 

REDOSLJED KOD OPISNOG OCJENJIVANJA:
– opšti utisak
– glava, oči i kljun
– stas
– figura
– boja

Travnički kratkokljuni golub

 

 

Historija

 

Pored svoje burne prošlosti Travnik ima dugu tradiciju u gajenju golubova. Stari dio dio grada sastoji se od mnoštva ulica i sokaka u kojima je skoro svaka druga kuća gajila golubove. Tako nije ni čudo što je upravo ovdje nastala jedna vrlo lijepa vrsta golubova – “Travnički kratkokljuni golub”. Historija Travničkog kratkokljunog goluba počinje 1950. godine.

Travnički kratkokljuni golub nastao je oko 1950. godine ukrštanjem više kratkokljunih golubova i to: Praškog kratkokljunog, Bečkog kratkokljunog i Berlinskog kratkokljunog. Masovnim odgojem počinje se 1965. godine, da bi osnivanjem društva u Travniku 1982. godine došlo do prvog radnog standarda. Do današnjeg izgleda Travničkog kratkokljunog goluba došlo se strpljivim radom duži niz godina, nakon čega je sudijska organizacija zvanično usvojila standard travničkog kratkokljunog goluba 10. februara 1992. godine u Doboju.

 

 

Standard

 

Opšti izgled: Golub je sitnijeg izgleda, skladnih proporcija, sa širokim zaobljenim grudima. Živahne je prirode, veoma dopadljiv i atraktivan golub. Spada u grupu visokoletača kratkog kljuna, koji lete visoko u dobro zatvorenom jatu. Tijelo je dosta kratko, koso nošeno tako da se horizontalnom linijom zatvara ugao od 45 stepeni pa i više. Perje je čvrsto zategnuto, čvrsto priljbljeno uz tijelo i sjajno.

Glava: Mala okruglasta, dužina nešto veća od širine, bez kape (krune). Čelo se prema kljunu strmo spušta i sa kljunom čini liniju bez udubljenja.

Oči: Biserne boje sa malom zjenicom, a očni okviri su tanki jednostruki, ravni, sivkaste boje.

Kljun: Kratak, dužine 7-10 mm mjereno od zvala do kraja kljuna, debljine 6-8 mm u korjenu, zatvoren, malo povijen na dole, sivkasto-crne boje, (što tamniji to bolji). Nosne bradavice su tanke i bijelo naprašene.

Vrat: Srazmjerno debeo, prema glavi se sužava, malo lučno povijen.

Grudi: Široke, visoko nošene, blago isturene naprijed, mišićave, dobro razvijene i zaobljene.

Leđa: U ramenima široka, prema repu se srazmjerno sužavaju.

Krila: Dobro razvijena, naliježu na repna pera (rep), ali se ne ukrštavaju, nešto su kraći od repa.

Rep: Uzak sastoji se od 12-14 pera, pljosnat, prati liniju, ali ne dodiruju tlo (podlogu).

Noge: Kratke, široko usađene crvene boje, glatke i ne operjane. Nokti na prstima su sivkasto crne boje (u korelaciji sa kljunom).

Boje i šare:
Bijela, boja je po tijelu čisto bijela i snježna.
Rodasta, osnovna boja je bijela dok su dužina krilna i repna pera sivkastocrno oivičena (špicevi krila i rub repa).
Crna, osnovna boja je crna sa sjajnim prelivom.
Tigrasta, osnovna boja je crna (poprskana bijelim perjem) može biti manje i više tigrasta, a ne po leđnim i repnim perajima.
Plavkasto-siva sa prugama, osnovna boja je izmješana sa plavim i sivim tonovima, zelenkastim sjajem preliva, a preko krila ima dvostruke pruge tamno-sive boje.

Veće greške: Uglasta, ravna velika i pljosnata glava, dugačak tanak, sivi ili bijeli kljun. Crven oči, a okviri široko crveno i žuto obojeni. Glomazna tijela, horizontalno držanje tijela, operjane noge, primjese crvene, žute i braon boje u perju.

Manje greške: Oči malo mutne, rozikaste, očni okviri malo svijetli i bijeli, nokti šarene boje, krila duga kao rep, ukrštanje krila (malo) kad rep ponekad dodiruje tlo, sitnije greške u prugama kod prugastih.

Sarajevski golub prevrtač

 

 

Historija

Preci sarajevskog prevrtača doneseni su u Bosnu za vrijeme vladavine Turske. U starim zapisima iz tog perioda sa ovog prostora ima više podataka koji govore o uzgoju ove vrste golubova. Prema tim zapisima prevrtače su tada držali tadašnji begovi i bogati građani Sarajeva. Jedan od najpoznatijih hroničara tog vremena, Mula Mustafa Bešeskija, u knjizi “Posljednji Bešeskijin zapis” pisanoj 1970-te godine, spominje golubove prevrtače, koje su Sarajlije donosila na Jaliju-Bentbašu u korpama, puštali ih, a zatim ležeći na leđima posmatrali kako lete i kako se prevrću.

Prema kasnijim bilješkama i prednjima iz dostupne literature, u vrijeme austrougarske vladavine u Bosnu su golubovi prevrtači doneseni iz Izmira. Golubove koji su se prevrtali ili pravili figure u vidu burgije uvezlo je više uzgajivača, a jedan od njih je bio austrijski činovnik po imenu Šnek, od čijeg jata i danas postoje tragovi i potomci.

Poslije drugog svjetskog rata u Sarajevu se pojavilo mnogo vrsta sarajevskog prevrtača, svih mogućih boja, sa mnogo načina prevrtanja i letenja. Dugom selekcijom došlo se do današnjeg tipa sarajevskog goluba prevrtača, koji se ustalio i okuplja sve više ljubitelja i zaljubljenika. Za opstanak rase zaslužni su u prvom redu uzgajivači iz Sarajeva i okolice.

Standard

Glava: Srednje veličine u skladu sa krupnočom goluba, duguljasta, zaobljena, bez uglova i zaravni, malo zabačena. Čelo srednje visine, koso, blago se spušta prema kljunu. Bez kape.

Oči: Biserne. Zjenica mala, promjera približno jednakog širini očnog irisa. Kod prskanih iris može biti protkan tamnoljubičastom bojom. Očni okvir čvrsto obuhvata oko, ali je tanak i uzan a bademaste je boje.

Kljun: Srednje dužine i debljine, vrh je malo povijen, sedefaste je boje a na vrhu kljuna može biti tamna tačka. Produžena linija kljuna mora da prolazi između zjenice i donjeg ruba oka.

Vrat: Srednje dužine u skladu sa tijelom u koga se skladno stapa, skoro je vertikalan a u odnosu na prsa malo zabačen.

Prsa: Široka, popunjena, napred isturena i zaobljena. Prsna kost neprimjetna.

Leđa: Kratka, koso položena i zaobljena i sa vratom i repom čine karakteristično sedlasto udubljenje.

Krila: Dugačka, široka i jaka sa dugim i širokim perima. Špicevi krila vise koso ispod repa ali ne dodiruju tlo i kraća su od repa za 1-2 cm.

Rep: Dug, širok kao širina prsa. Broj pera je od14-18 širokih i dugačkih, složenih u dva reda. Raširen rep daje oblik lepeze. Pojavljuje se i vilo pero koje je nešto duže od ostalih. Podrepna i nadrepna pera su normalno razvijena. Sarajevski golub prevrtač nema trtičnu žljezdu.

Noge: Niske do srednje visine, gole, mesnato-crvene boje. Prsti kratki sa tupim noktima, sedefaste boje.

Perje: Čvrsto, dugačko, široko i sjajno.

Boje i šare: Gaje se jednobojni: crni, plavi i plavo-kovani i u rijetkoj prskanoj u navedenim bojama. Svi sa metalnim sjajem na vratu.

Crna boja je zagasita a plavi može biti sa crnim ili smeđim prugama preko krila.

Kod prskanih osnovna boja je bijela ili sivkasto-bijela, a pojedina pera su prošarana crnom ili plavom ili plavo-kovanom bojom. Prskani golubovi poslije prvog i svakog narednog mjenjanja perja postaju tamniji, tako da nakon nekoliko godina na njima se zapažaju samo tragovi bijele boje. Ta pojava se naziva zatvaranje boje.

Grube greške: Krupno tijelo, kriva prsna kost, velika glava, kratka glava, okrugla ili čoškasta glava, ravno tjeme, uspravno ćelo, kratak kljun, špicast kljun, taman ili šaren kljun, ćuba ili kapa na glavi. Velika zjenica, ne odgovarajuća boja oka, debeli očni okviri crvene, ružičaste ili žute boje. Buljavo oko. Kratka krila, predugačka krila, zapinju za tlo, rep kriv ili razdvojen, rep sa manje od 14 pera, trtična žljezda, tragovi perja na nogama, neodgovarajuča boja noktiju. Neintenzivne boje, nepravilne šare, jednobojna pera kod prskanih u prvoj godini života.

Veličina prstena: 7mm

OCJENJIVANJE

Ukupni dojam, držanje tijela, repa i krila, glava, kljun, oči i očni okviri, vrat i leđa, prsa, noge i nokti, krila i rep, boje, šare i sjaj.

LET

Osnovna pasminska odlika im je prvrtanje unazad preko repa 2-3 ili više puta. Let im je lagan, treperav i brzo savladavaju visinu. Dobro istrenirani golubovi lete u grupi i to više sati uz učestale serije prevrtanja.

Greške u letu: Sve druge figure izvedene u zraku smatraju se greškom. Na primer prevrtanje preko krila, gubljenje visine spuštanjem u spirali (kao pokvareni avion), propadanje kroz vazduh na repu i slično.

To se smatra grubom greškom i isključuju se iz rasploda.

Janjarski prevrtač

 

 

Historija

Po odlasku Turaka sa naših prostora u istočnom dijelu Bosne, tačnije u Janji ostala je nepoznata rasa golubova prevrtača. Zadnjih stotinjak godina, janjarski uzgajivači su ovu vrstu goluba osvježili sa Komorovskim, Vršačkim prevrtačima a potom sa Niškim letačem. Tim ukrštanjem dobivena je rasa lijepog izgleda i zavidne tjelesne konfiguracije, a pri tome je zadržao svoje prevrtačke osobine.

Radni Standard

Opšti: izgled Golub srednje dužine, ponosnog stasa, intezivnih boja, lijepog izgleda, veoma pitom i živahan.

Glava: Glava srednje dužinje, užeg čela, blago povijenog prema kljunu, bez uglova, ravnog tjemena, koc kape, nešto uzdignutija od tjemena bez rozetni.

Oči: Kod bijelih i bjelogavih oči su tamne. Kod žutih, crvenih, crnih, plavih i šarenih, oči su biserno bijele.

Kljun: Srednje dužine u korijenu nešto širi, normalne debljine u skladu sa glavom.

Vrat: Srednje dužine, čvrsto i široko naliježe na ramena, prema glavi se sužava.

Leđa: U blagom padu sa nešto jačom širinom i jakom nosivošću.

Krila: Mišićava i skladno postavljena, na tijelo čvrsto naliježu, nošena na repu, krajevi se ne dodiruju.

Rep: Složen, nešto duži od krila, sa blagim padom u nazad, od korijena ka vrhu jednake širine sa 12-14 pera.

Noge: Srednje dužine, neoperjane, crvene boje, nokti boje kljuna.

Perje: Kratko i čvrsto, prijubljeno uz tijelo goluba.

Boje i šare: Srcasti, šareni, bijeli, crni, crveni, žuti i plavi.

Greške: Neskladno tijelo, kriva kapa, kapa sa rozetama, okrugla glava, crveni okviri, naborane ringle, mutne oči, duge noge.

Dubički prevrtač

 

 

Historija

Ovaj golub koji je uzgojen u Bosanskoj Dubici još polovinom dvadesetog vijeka stvaran je ukrštanjem bačkog goluba sa kapom i zagrebačkog prevrtača. Ti golubovi su bili dosta lijepi ali nisu zadovoljavali kriterijume dubičkih golubara za prevrtanjem pa je dodavana krv sisačkog i vršačkog prevrtača. U susjednoj Hrvatskoj Dubici je bilo golubara koji su uzgajali iste takve golubove pa smo odlučili da to bude jedinstven naziv “dubički”. Pored dugogodišnjeg uzgoja taj golub nije bio nigdje priznat a razlog tome je sto u Bosanskoj Dubici nije postojalo registrovano društvo ili klub. Tek 2007 godine, nakon priključivanja društvu za zaštitu i odgoj sitnih životinja Kozara iz Laktaša, kao sekcija Bosanska/Kozarska Dubica, dobili smo mogućnost da se napravi radni standard i pokušamo da se taj golub prizna kao dubički prevrtač. Grupa golubara iz Bosanske/Kozarske Dubice bili su uporni po pitanju pokušaja priznanja tog goluba i uz pomoć rukovodstva društva Kozara iz Laktaša, dobili mogućnost da se taj golub pojavi na izložbi kao rasa u radu.

Dubički golubari su od davnina težili ka ekstremnom prevrtaču koji nakon podizanja uvis pravi dosta kolutova i zatim se nađje na zemlji odnosno padne. Zbog tog nekadašnjeg načina uzgoja taj golub danas duboko roluje, po nekoliko metara i nerijetko završava na zemlji, što stvara gubitak golubova oko 50%. Danas se radi na tom da taj golub i dalje što više roluje ali da nakon toga nepada već ponovo ide u visinu.

Penjući se u širokim krugovima, iz velikih visina taj golub počinje sa prevrtanjem. Prevrće po nekoliko metara brzo ali ne i prečesto zbog ponovnog postizanja visine. Prevrće se zabacujući svoje telo unazad, praveći okrete preko repa. Ovaj golub je zadovoljio i ispunio očekivanja i visegodišnji trud je dao rezultate.

 

DUBIČKI  PREVRTAČ

 

STANDARD

 

NAZIV PASMINE:   Dubički prevrtač

 

PORIJEKLO:          Bosna i Hercegovina, Bosanska / Kozarska Dubica,  uzgojen krajem 20 i početkom

21 stoljeća.

 

UKUPNI DOJAM:    Golub je srednjeg rasta, veličine uličnog goluba, skladnih proporcija, snažan

i temperamentan, sa okruglom kapom nešto niže postavljenom od tjemena,

koja završava ružama.

Vodoravno držanje tijela.

 

 PASMINSKA OBILJEŽJA

 

 

GLAVA:   Glava je okruglasta, čelo široko, blago povijeno prema kljunu, ravno tjeme iza kojeg stoji okrugla

kapa koja je nešto niže postavljena i visina kape ne prelazi tjeme i završava rozetama.

 

OČI:       Biseraste kod jednobojnih i kod prskanih. Kod bijelih oči su tamne.

Očni okviri naglašeni,široki i boje svjetlog mesa.

 

 

KLJUN:    Kljun je srednje dužine, snažan, u korjenu nešto širi, pri kraju zaobljen,boje svijetlog mesa.

Kod svijetlo plavih,plavokovanih, crnih i crnoprskanih dozvoljen je tamniji kljun-poželjan svijetliji.

Nosnice dobro razvijene i naglašene.

 

VRAT:     Vrat je nešto kraći u korijenu i nešto širi. U osnovi cijelom širinom naleže na trup.

 

PRSA:     Široka, jaka, mišičava, skladna u odnosu na cijelo tijelo, blago isturena naprijed.

 

LEĐA:      Široka, sa repom čine jednu ravninu, blago nagnuta prema repu.

 

KRILA:     Dobro razvijena, čvrsto naliježu uz tijelo, nošena su na repu, kraća su od repa. Ne dodiruju se.

 

REP:        Rep je nešto duži od krila,zatvoren , složen, nastavlja liniju leđa, jednake je širine.

 

NOGE:      Noge su srednje dužine, bez perja, crvene boje, dok su nokti u skladu sa bojom kljuna.

 

PERJE:     Perje je čvrsto i gusto,dobro razvijeno, priljubljeno uz tijelo goluba,dobro složeno, sjajno je

sa  metalnim prelivima, fino oprašeno.

 

OBOJENOST:   Jednobojni u bijeloj, crnoj, žutoj, crvenoj,vuga, srebrenoj , plavokovanoj, plavoj sa crnim

krilnim prugama, svijetloplavi sa tanmnim prugama.

Višebojni su bjelošpicasti i u tigrastoj boji.

 

 

BOJE I CRTEŽ: Sve boje su ravnomjerne, čiste i intenzivne. U tigrastoj boji je osnovna boja bijela , a neka

od jednobojnih boja je ravnomjerno raspoređena  po osnovnoj boji.

Bjelošpicasti s jednakim brojem bijelih ljetnih perja (7-10).

 

GRUBE GREŠKE:  Grubo-neskladno tijelo, predugačko ili previsoko tijelo, kriva kapa ili kapa bez rozetni,

kapa koja prelazi visinu tjemena, crveni očni okviri, uski očni okviri, duge noge,

viseća krila, špicast kljun.

Kod tigrastih: neravnomjera i neujednačena šara

 

 OCJENJIVANJE

 

Ukupni dojam-oblik-držanje tijela i krila- glava- kapa- kljun- očni okviri- vrat- prsa- leđa-rep- noge – nokti- boja-šare- kvalitet i sjaj perja.

 

VELIČINA NOŽNOG PRSTENA:         7 mm.

Bijeljinski prevrtač

 

 

Historija

Historija bijeljinskog prevrtača bazira već od Drugog svijetskog rata. Smatra se da je ova rasa u svom početku nastajala križanjem Orijentalnog prevrtača i Srpskog visokoletača. Tako su bili prvi rezultati: golub visokoletač koji sve više prevrće. Rad sa ove dvije rase je potrajao sve do 60-tih godina. Iz sve većeg interesovanja za prevrtanje a i željom da se izgled goluba izmjeni, križa se sa Zagrebačkim prevrtačom.

Jednim složenim i timskim radom svih golubara u našem gradu dobijen je sadašnji Bijeljinski golub prevrtač. Pored osobine da se prevrće, ovaj golub se odlikuje izgledom jednog ukrasnog goluba u svim bojama.

Nakon jednog tako dugog perioda rada, kako na izgledu goluba tako i na prevrtanju, bilo je 1989 godine krajnje vrijeme za formiranje Kluba “Bijeljinski prevrtač”. U narednim mjesecima nastaje, nakon velikih i dugih diskusija, standard i borba za priznanje, najprije na državnom nivou bivše Jugoslavije. Od 1991 godine, golub je bio poznat gost na najvećim jugoslovenskim izložbama (kao što su Novi Sad, Sombor itd.). U Novom Sadu od dana 09.07.1992. godine Bijeljinski prevrtač postaje zvanična jugoslovenska rasa golubova.

Standard

Opšti izgled: Golub je srednje veličine, skladnih proporcija i elegantnog stasa. Glava ravno nošena sa blago povijenim čelom iz koga u istom pravcu izrasta kljun. Vrat je srednje dužine i proporcionalne širine. Ravno nošena prsa u odnosu na tijelo sa repom blago podignutim na gore. Temperamentan je, veseo golub, intenzivnih boja.

Glava: Kod ovog goluba je uska, srednje dužine sa ravnim tjemenom, koje se završava uzdignutom kapom, nešto užom od širine glave.

Oči: Biserastobijele, izuzev bijelih primjeraka kod kojih su oči kestenjaste. Očne ringle, su nešto šire, nisu mesnate, i normalno su bijele boje.

Kljun: Pun i okrugao srednje dužine, prema vrhu blago povijen i bijele je boje. Kod crnih primjeraka moguća manja modra presvlaka na završetku kljuna.

Vrat: Bogat, srednje dužine, i prema ramenima se postepeno širi.

Prsa: Široka i lijepo razvijena.

Leđa: Ravna i široka.

Krila: Kraća od repa, nošena ispod repa, a vrhovi mogu malo dodirivati tlo.

Rep: Srednje dužine, sadrži od 12 do 16 pera, od korijena prema vrhu rep se blago širi i uzdiže. Pera su složena u blagom luku.

Noge: Srednje, crvene boje i bez perija. Boja noktiju odgovara boji kljuna.

Perije: Čvrsto, sjajno i kratko.

Boje i šare: Jednobojni se gaje u crnoj, crvenoj, plavoj, plavo-kovanoj, žutoj, vugastoj i bijeloj boji. Šareni se gaje u svim bojama neodređenih šara.

Greške: Dugačko tijelo, glava kratka, okrugla i široka,široko čelo, kapa široka i niža od glave, vrat uzak i dug, uske grudi, krila nošena na repu, rep spušten i uži od donjeg dijela leđa, noge visoke i neintenzivna boja perija.

Kljun sedlast, taman i tanak.

Oko tamno i crveno.

Okvir uzak, mesnat i crven.

Mekano perije.

Kod šarenih primjeraka greška je prskana (pirgava) boja i crno oko.

Veličina prstena: 7mm

Bihaćki prevrtač
Postojbina: Bosna i Hercegovina, Bihać i šira okolina.
Rasa je nastala planskim i sistematskim ukrštanjem više rasa golubova : sisačkog , vršačkog prevrtača s niškim visokoletačem, a potom i indijskim podnim prevrtačem, u cilju dobijanja sportskog, ali i izložbenog goluba.Stvaran je u periodu od 1960. do 2000. godine kad je i zvanično priznat od strane Sudijske organizecije F BiH.
Opći utisak: Golub je srednjeg rasta, snažne građe, ponosnog držanja, krasi ga lepezesta kruna (kapa) na glavi.

 

RASNE OSOBINE

Glava: Okrugla,  sa užim i dužim čelom, kapa je široka, lepezasta, proteže se od uha do uha, stoji iznad glave i jednake je visine.Od sredine kape prema vratu se spušta grivica.
Oči: Bijele (biserne), a kod bijelih i srcastih primjeraka su tamne.Običnice su jednostruke, naglašene, boje mesa..
Kljun: Srednje  dužine, u korjenu nešto deblji, pri kraju zaobljen, bijele je boje, a kod obojenih primjeraka (crnih i plavih) dozvoljava se nešto tamniji kljun.Nozdrve su naglašene.
Vrat: je Malo duži, uspravnog držanja.
Grudi:  Široke i mišićave, ,blago istaknute.
Leđa: Srednje dužine, blago nagnuta prema repu.
Krila: Dobro razvijena, sa jakim letnim perima, dobro naliježu uz tijelo, nosi ih na repu od koga su kraća.
Rep: Srednje dužine , sadrži 12-14 pera, produžava liniju leđa, ne dodiruje pod.
Noge: Srednje dužine svijetlo-crvene boje bez perja, a nokti su u koleraciji s kljunom.
Perje: Čvrsto, gusto, sa naglašenim sjajem,dobro naliježe ne tijelo.
Boja i šare: Jednobojni :crni, crveni, žuti, plavi, plavo-kovani, bijeli, silber, vuga i sivi.U navedenim bojama se gaje i srcasti i tigrasti.
Greške: Tijelo krupno, kratko , zdepasto i nisko; uzdignuto čelo; crvene obočnice; kratak ili dugačak kljun; kapa kriva, priljubljena uz glavu ili spuštena, sa rozetama; viseća krila; noge kratke, dugačke, operjane; bijela pera kod obojenih.
Ocjenjivanje: Opći utisak-držanje tijela i krila-glava i kapa-kljun i oči-vrat i leđa-noge-boje i šare.
Veličina prstena: 7 mm.

 

Sortname: Bihaćs roller

Ursprung:Bihaćs and breiter Umgebung.die Taube entsteht aus der Kreuzung zwischen Sisaks Roller, Nišs hoch fliegende Taube und dann mit Indias Bodenroller.Die Sortschaffenheit war in 1960-2000.Der öffentlich gestehende Standard war in 2000 Jahre.
Gemeine Aussicht:Die Taube is mittlere Wuchs die Gröβe von der Straβentaube mit schönem Kopf mit der pflichtigen fächerartigen Kappe auf der Kopf und sie trägt die Fligenauf dem Schwanz.Sie hat starke Konstrukzion aber er ist nicht groβ und nicht klein.Er hat stolzes Verhalten und sie ist lebhaft und temperament al Roller.

 

SORTENEIGENSCHAFT

Kopf:Der kopf ist round mit enger und länger Stirn Pfliciting mit der fächerartigen Kappe, die vom Ohr bis Ohr grsetzt ist.Die Kappe steht oben auf dem Kopf und der Fächer ist die gleiche Höhe vom Beginn bis End.Vomn de Kappemitte auf dem Hals nach Rücken steht die Mähne.
Augen: Die Augen sind von der durchschnittlichen Gröβe, die weiβe Farbe mit schwarzer Pupi`lle und bei den weiβen und herzförmigen sorten sind die Augen dunkel. Die Augenrahmen sind betont (die Farbe vom Fleisch) und einfach.
Schnabel: Der Schnabel ist mitllerer Wuchs, dicker im Wurzel und am Ende ist er rund und weiβ und bei den gefarbten Sorten (schwarze, blaue) ist der Schnabel etwas dunkler.die Nasenflügel sind betont.
Hals: Der Hals etwas länger mit vertikaler Haltung.
Brust: Der Brust ist breit und muskular, wenig betont.
Rücken: Der Rücken ist mittler langb un breit ,geneigt nach dem Schwanz.
Flügel: Die Flügeln sind gut entwickelt, gut angepaβt mit dem Körper, getragen auf dem Schwanz, ein wenig kürzer von dem Schwanz mit starken fligenden Federn.
Schwanz: Der Schwanz ist mittlere Länge, eng ohne Bruch und verfolgt eine Spur der Rückenleine.Er berührt nich die Erde und hat 12-14 Feders.
Beine: Dei Beine sind mittlere Länge, lichte-rot Farbe ohne Federn und die Nageln passen mit dem Schnabel zusammen.
Farbe: Sie sind einfarbig:schwarz,rot,gelb, blau,weiβ, silver und grau.In den allen Farben erzieht man herzförmige und tiegerartige.
Gröβere Fehler: Der rund Kopf mit hochstehender Stirn, hängende Flügel unter dem Schwanz, kurze und plumpe Körper, weiβe Feder bei gefarbten, kurze Beine, lange Beine, befiederte Beine, groβe Körper.
Kürzere Fehler: Falsche Kappe, die Kappe angelockt bei Kopf, die Kappe mit der Rose, die Kappe mit Rossete, ein wenig kürzerer Schnabel, etwas gröβerer Schnabel, rote Augenrahmen.
Ringgröβe: 7 mm.
Name of sort: Bihać´s tumbler

Origin: Origin is from Bihać and wide eviroment.He comes from intersection between Sisak´s tumbler and Niš´s high flowing tumbler and Vršac´s tumbler, and then with India´s floor tumber.The time period of sort making was 1960-2000.The published accepted standard was in 2000.
The common look: The dove is middle size of street dove with the head with obligated fanlike cap and carrys wings on the tail.His construction is hard neither big nor small.He has proved behaving and he is lively and teperament as tumbler.

SORT CHARACTERISTICS

Head:The head is round with thigther and longer forehead with obligated cap that is fanlike from ear to ear.The cap stays over the head nad fan is equaly hight from begin to end.From middle of cap on the neck to back is a mane.
Eyes:The eyes has average size and white color with black aple of eye.By white and hearthshaped examples, the eyes are dark.The eye frames are accented (meat color) a and single.
Bill of bird:The bill of bird is middle size, thicker at the root and rounded at the end but by colored examples (black,blue) it is allowd a small darker bill.The nostril is accented.
Neck:The neck ia a little longer to stand stright.
Chest:The chest is wide and muscular and gentle accented.
Back:The backe is middle lenght, middle wide and a little neglected back to tail.
Wings:The wings are good developed and lies down to body carried on the tail a little shorter than tail with hard flying feathers.
Tail:The tail is middle length, tigth without breaking and it follows back line.It touchs the aerth ground an is has 12-14 feathers.
Feet:The feet are middle lenght and bright-red color feathers and the nails are correltaed with bill of bird.
Feathers:The feathers are hard, dense and they lie down  to body with accented brightness.
Color:The doves are single colored black,yellow,blue, white, silber and brown.In all mentioned colors are grown up heart-shaped and tigerlike doves.
Bigger errors:Rounded head with stringened forehead,hanging wings under the tail, short and thickset body, white feathers by colored doves, short feet, long feet, featherlike feet, big body.
Less errors:Curved cap lieing down to head, cap lieing down to neck, cap with rose, cap with rossete, a little shorter bill of bird, a little bigger bill of bird, red eye frames.
Ring size: 7 mm.